Yhteystiedot

Tervetuloa opastuksilleni!
Vain Suomen Opasliitto ry:n auktorisoimat matkailuoppaat saavat käyttää opastuksissaan GUIDE-merkkiä. Oppaan on uusittava auktorisointinsa aina viiden vuoden välein.
Kesällä 2014 opastuksessa Veistosten sotaa ja rauhaa, Lahden Sankarihautausmaalla.
Kesällä 2021 tutustuttiin kahden tunnin ajan tähän Ristinkirkon Sankarihautausmaahan, johon on haudattu outojakin tapahtumia kokeneita talvi- ja jatkosodassa kaatuneita sankarivainajia.

 

TERVETULOA OPASTUKSILLENI!

  • Anneli Seppälä
  • anneli.seppala@gmail.com
  • Ota yhteys mieluiten sähköpostilla, niin sitten mennään.

Tammikuussa 2020 Suomen Opasliitto ry myönsi minulle kultaisen ansiomerkin ansiokkaasta ja arvokkaasta työstäni ja aktiivisesta ostallistumisestani niin Lahden seudun oppaiden kuin Suomen Opasliitto ry:nkin opastusasioihin. Olen ylpeä tästä ansiomerkistäni, joka myönnetään vain opastuksia ahkerasti ja tarmokkaasti hoitavalle GUIDE-opasmerkin suorittaneelle oppaalle .

https://www.youtube.com/watch?v=B0xB6jwpJD8 -osoitteessa Lahden Lähimmäispalvelun kuvaama video Anttilanmäen opastuksesta kesällä 2021. Tule mukaan tälle virtuaalikävelylle!

Kesän 2025 ohjelmakokonaisuus on valmis. Tässä alla kaikki kesän opastukseni, joita on yhteensä 19. Halutessasi voit tutkailla opastuksiani myös ESS:n verkkosivuilta menoinfossa

Näitä opastuksia myös tilauksesta, joten laitapa s-postia, niin sitten mennään!           

OPASTUSMAKSUISTA:                                                                                        HUOMIO! Minun kävelyilläni VAIN KÄTEISMAKSU.                                            

 

TEEMAKÄVELYT LAHDESSA KESÄ 2025:

 

TUNNELMIA MARIANKADUN SEREMONIA-AKSELILLA

Ke 21.5.25 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Kaupungintalon edestä, Harjukatu 31

Seremonia-akselille mahtuu monenlaista ja monimuotoista tapahtumaa ja historiaakin. Kaupungintalo pitää valtaa kadun eteläpuolella ja vastapäätä on Ristinkirkko, jossa vaalitaan hengellistä valtaa. Väliin jää tori, jolla on myös omanlaisensa valta. Näistä syistä näkymää kutsutaan myös Vallanakseliksi. 

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

MATTILANMÄKI JA LOUKKAANOTSA

La 7.6. 25 klo 13 - 14.45

Lähtö: Kaupunginteatterin pääovi, Kirkkokatu 14

Nykyiselle Paavolan alueelle alkoivat 1900-luvun alussa lähistöllä sijainneiden tehtaiden ja satamankin työntekijät rakentaa omia pieniä talojansa. Kuviteltiin Loviisan radan taakse muuttavan varsin varatonta väkeä, mutta toisin kävi, sillä aluetta asuttivatkin hyvin toimeen tuleva työläisväki. Kauimmainen muuttaja palasi Suomeen peräti Kanadasta asti.

Loukkaanotsa - mikä se on? Tulehan kuulolle, niin tuokin mysteeri selviää kävelyn lopuksi.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

LAUNEEN LÄHTEELTÄ KIRJASTOLLE

Ma 9.6.25 klo 17.30 - 19

Lähtö: Launeen pumppuaseman portti, Launeenkatu 51

Launeen lähteestä Lahteenkin 1909 tietämillä vedettiin vesiputket - ja niin kaupunkilaisetkin pääsivät jo tuolloin nauttimaan hyvää, raikasta lähdevettä. Aikoineen lähteellä pestiin niin vaatteita kuin hevosiakin joessa, joka sai vetensä lähteestä. Alueella on ollut aikoinaan myös sairaala. Kävelymme päättyy Launeen kirjaston pihaan.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

ISOSTA VIIPURISTA PIKKU-VIIPURIIN. EVAKOT SAAPUVAT LAHTEEN

Ti 17.6.25 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Lanun aukion patsas, Rautatienkatu 19

Karjalaisevakkojen saapuminen Lahteen sai kaupungissa vipinää monen vuoden ajaksi. Lahdessa asukkaita ennen sotia oli noin 30 000, mutta sotien jälkeen 40 000. Evakot toivat tullessaan monenlaisia asioita, joiden ansiosta Lahden menestys sai vauhtia. Tällä kävelyllä tutkimme tarkemmin, mitä kaikkea noiden vuosien aikana Lahteen saatiin evakoiden tuomisina, ja mitä vielä heidän tuomisistaan on kaupungissa jäljellä - ja miksi ylipäätään karjalaisevakot juuri Lahteen tulivat ja tänne jäivät.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

RADANVARSI. UUSI AIKAKAUSI VANHOISSA KULISSEISSA

Ma 23.6.25 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Asema-aukio Mannerheimin patsas

Radan rakentaminen Lahden kylän kautta ei ollut "itsestään selvyys", sillä ennen kuin rata päätettiin tänne rakentaa, katsottiin monia muita ilmansuuntia ja kovaa keskustelua paikkakuntien välillä käytiin. Kun rata saatiin kulkemaan Lahden kautta, Lahden kasvu alkoi vauhdilla. Junarata kulki Helsingistä, Riihimäen ja Lahden kautta Viipuriin ja Pietariin asti. Rata rakennettiin ennätysvauhdilla, eikä onnettomuuksiltakaan vältytty. Luuradastakin on puhuttu. Ensimmäinen veturi nähtiin Lahden kylän PYSÄKILLÄ 1869, ja liikenne siinä alkoi vuoden päästä 1870. Tulepa kuulolle!

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

LAHLEN KATTEININ LAHTI - MONESSA MUKANA

La 5.7.25 klo 13.00 - 14.45

Lähtö: Pikku-Vesijärven vesiurut, Kariniemenkatu

Kartanon omistaja, kapteeni, hovineuvos August Fellman on mielestäni merkittävin lahtelainen kautta aikain. Ei liene sellaista asiaa, jota hän ei olisi avustanut - jos ei rahallisesti niin ainakin henkisesti. Tällä kävelyllä pohdimme Fellmanin merkitystä Lahdelle, lahtelaisille ja kylän, kauppalan ja vielä kaupunginkin kehitykseen. Aloitamme kävelyn Pikku-Veskun rannalta. Fellmanien asuessa Kartanossa Pikku-Vesku ylettyi paljon lähemmäs Kartanoa, mutta ajan saatossa järvi on pienentynyt melkoisesti ja tilalle on rakennettu mm Kisapuisto. Tarkastelemme Kartanoakin läheltä ja tutkimme, mitä kaikkea perheen siinä asuessa Karanon pihassakin on ollut. Kartanoon sisälle emme mene kuitenkaan. 

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

KYLÄSTÄ KAUPUNGIKSI - MUUTOSTEN AIKAA

Ke 9.7.25 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Historiallisen museon edestä

Lahti oli aikoinaan vilkas kylä, jonka läpi kulkivat niin kauppiaat kuin tavararahtaajatkin. Tuolloin kaikki rakennukset olivat sijoittuneet silloisen Ylisen Viipurintien varteen - siis nykyisen Aleksanterinkadun kohdalle. Taloissa oli tarjolla yöpymismahdollisuuksia, sillä monesti tultiin esm Hämeenlinnan suunnalta Hämeen härkätietä pitkin ja Lahti oli sopivassa kohdassa yöunille. Kauppala Lahdesta tuli 1878. Silloin saatiin asemakaava, jossa tori kaavoitettiin suureksi. Torilla ovat kautta aikojen kulkeneet niin hienot frouvat kuin helppoheikitkin - ja kaikki ovat mukaan mahtuneet.  

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

MYTIÄISLAMMEN YMPÄRISTÖ JA ENTINEN VARIKKO

La 12.7.25 klo 13 - 14.45

Lähtö: Salpausselän koulun piha, Hämeenlinnantie 3

Nykyisen Salpausselän koulun piha oli aikoinaan paikka, jossa kokoontuivat pallopelejä pelaamaan keskenkasvuiset pojat, mutta varsinkin kaiken yllä häämöttävä puumäki heistä oli mielenkiintoinen kokonaisuus. Pihapiirissä sijaitsi myös kupparin asunto, ja muitakin mielenkiintoisia henkilöitä. Entinen Varikkoalue on saanut uuden muodon, mutta onneksi siellä vielä on jotain vuosisadan takaistakin asiaa säilynyt. Tutkimme Varikon aluetta ja katsastamme, missä kunnossa siellä on esimerkiksi entinen veturienkääntölaite.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

PUANANTAKASESTA ANTTILANMÄEKSI

La 26.7.25 klo 13- 15

Lähtö: Vihdinkadun tunneli, Moisionkatu 8

Lahden kylä paloi maan tasalle 1877. Kauppalaoikeudet 1878, jonka jälkeen kauppala sai asemakaavan ja kauppalan alueella myytiin kalliilla hinnalla tontteja. Monet entisen kylän asukkaat eivät tontteja ostaneet, vaan siirtyivät 1870 valmisuneen rajan, puanan, taakse, joka tuolloin oli Hollolan aluetta. Sinne he rakensivat oman mökkinsä kenenkään valvomatta tai lupia rakentamiseen kyselemättä. Näin syntyi omalaatuinen, mielenkiintoinen kyläkokonaisuus, jossa vielä nykyäänkin pystyy aistimaan menneen maailman tunnelman. Anttilanmäkeä ei ole museoitu, mutta nykyisin rakentamista valvotaan kuitenkin juuri siksi, että siellä halutaan säilyttää se entisajan kylämäinen tunnelma - keskellä kaupunkia!

Opastusmaksu 10e/hlö. Vain käteinen.

 

PYSÄKILTÄ TORILLE. RAUTATIENKATU 155 VUOTTA

Ti 5.8. 24 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Asema-aukio, Mannerheimin patsas

Kun Lahteen saatiin rautatie oli Lahti vielä kylä. Juna kulki Helsingistä Lahden ja Viipurin kautta Petrogradiin asti, mutta tuolloin Lahtea ei sanottu asemaksi - vaan junan pysähdyspaikaksi. Juna pysähtyi Lahdessa, muttei täällä sen pitempään viipynyt. Kun ensimmäiset matkustajat Lahteen tulivat, ei edes kunnon tietä pysäkiltä kylän keskustan suuntaan vielä ollut, oli vain jonkinlainen kuja, jota pitkin sentään oikea suunta löytyi. Vasta myöhemmin rakennettiin tie ns lisäysmaalle, joka pakkolunastettiin kauppalan tarpeisiin. Rautatienkatu on historiallinen, vuosisataisten muistojen katu, jonka varrella monenlaisia liikkeitä on ollut, ja monenlaista asukastakin kadun varteen on vuosien saatossa asettunut. Kuljemme Rautatienkatua Aleksin risteykseen, jossa sijaitsi esm silloisen kaupunginvaltuuston pj Hjalmar Fellmanin hulppeasti sisustettu Lahden II apteekki.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

RADIOMÄKI TUTUKSI - MENNYT JA NYKYISYYS

La 9.8.25 klo 13 - 14.45

Lähtö: Museon portti, Radiomäenkatu 37

Lahden Radiomäellä on ollut useita nimiä aina kulloisenkin käytön mukaan. Korkeamäki lie ensimmäisiä nimiä, mutta nykyään tunnemme mäen Radiomäkenä. Lahden radiomastojen rakentamisen aika oli jännittävää aikaa kaikille suomalaisille, sillä sen aseman kautta pystyttiin välittämään yleisradio-ohjelmia suomalaisille ja jopa keski-eurooppalaisille asti hetken aikaa. Mastot rakennettiin parissa kuukaudessa silloisissa vaikeissa säissä, mutta vaikka tuolloin rakentajille ei suojavälineitä ollutkaan, onnettomuuksia ei sattunut. Mäellä sijaitsi 1900-luvun alussa myös työväenyhtistyksen talo, jossa kokoonnuttiin aina tarpeen tullen. Työväenyhdistys kutsui vuosisadan alkupuolella yhdistyksensä kunniajäsenikseen Kartanon Fellmanin.                                    Vanha hautausmaa on mäellä ollut jo vuodesta 1894.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

HAUTAUSMAAKÄVELYT LAHDESSA KESÄ 2025

 

MUSTANKALLION HAUTAUSMAA. YLEISKIERROS.

To 5.6.25   ja   to 24.7.25 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Hautausmaan pääportti, Huhtakatu 25

Vastakohtana Vanhalle hautausmaalle tätä hautausmaata alettiin sen valmistuttua kutsua Uudeksi hautausmaaksi. Hautausmaa otettiin käyttöön vuonna 1917. Tälle hautausmaalle on haudattu niin sotiemme uhreja kuin myös esimerkiksi Viipurista sodan jaloista Lahteen tulleita Diakonissalaitoksen sisaria. Siellä lepää viimeistä untaan myös nykypäivän lahtelaisia merkkihenkilöitä ja vaikuttajia, joten Mustankallion hautausmaa kertoo omalla, hiljaisella tavallaan lahtelaisista ja Lahden tapahtumista yli vuosisadan ajalta.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

VANHA HAUTAUSMAA

To 12.6.25    ja    to 3.7.25 klo 17.30 - 19.15

LÄhtö: Hautausmaan pääportti, Radiomäenkatu 20

Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894, jolloin sitä kutsuttiin Kappalan hautausmaaksi. 

Tänä kesänä opastuksessani on kahdenlaisia kävelyitä, joiden aikana kerron eri henkilöiden elämästä ja merkityksestä Lahteen ja lahtelaisiin.

Näillä kahdella yllä mainitulla kävelyllä mainitsen vain pari esimerkkiä asioista ja henkilöistä, joista kerron: ESS viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa, pysähdymme perustajien perhehaudalle. Huonekaluliike Nupponen piti liikkeitään vuosikymmenien ajan Lahdessa. Lisäksi kunnallissairaalan ylilääkäri Nyyssösen perheen kohtaloista, ja myös Lahden lapsenpäästölaitoksen lääkäri von Zweigbergistä ja hänen tyttärensä kohtalosta. Henrik Mattsonin liiketoimet johtivat mm Mallasjuoman perustamiseen, sekä vielä Rusilan vossikkayrityksen omistajaperheestä. Kävelyn päätämme Lotta Lungrenin haudalle.

Nämä vain esimerkkeinä.tältä kävelyltä.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen.

 

VANHA HAUTAUSMAA

To 26.6.25    ja    to    31.7.25 klo 17.30 - 19.15

Lähtö: Hautausmaan pääportti, Radiomäenkatu 20

Näillä kahdella, yllämainitulla kävelyllä kerron tapahtumista ja henkilöistä, joista olen kertonut monesti ennenkin, mutta esimerkkinä tässä muutama henkilö: Kartanon 1919 ostanut liikemies Sirkkunen, Oskari Rajanen, jonka liike sijaitsi Rautatienkadulla, Lahden pormestari Otto Lyytikäinen, 1900-luvun alun raportoija Willehad Vuorinen ja tietenkin myös Kartanon omistaja, kapteeni, valtiopäivämies August Fellman, hautausmaan suunnittelija, nahkuri, poliisi, puutarhuri Henrik Rautell. Kävelyn päätämme Lotta Lunkreenin haudalle. 

Tässäkin vain muutamia esimerkkejä tältä kävelyltä.

Opastusmaksu 10 e/hlö. Vain käteinen

 

LAHDEN RISTINKIRKON SANKARIHAUTAUSMAA

To 17.7.25      ja        to 14.8.25 klo 17.30 - 19.30

Lähtö: Ristinkirkon edestä, Kirkkokatu 4

Ristinkirkon sankarihautausmaa perustettiin talvisodan aikana, ensimmäinen sankarihautaus siellä pidettiin helmikuussa 1940. Alueella on 567 hautalaattaa, mutta sankarivainajia on enemmän, sillä joissakin haudoissa lepää kaksi sankarivainajaa - tai heidät on hautaan vain siunattu, kaatuneen jäätyä taistelutantereelle - tai hänen kuolinpaikkaansa tai kuolinhetkeään ei varmuudella tiedetä.

Tällä kävelyllä tarkastelemme Ristinkirkon sankarihautausmaalle haudattujen, sodissa kaatuneiden vainajien outoja merkillisiä kohtaloita, sekä myös kotirintamalla sotilas- tai poliisin tehtävissä surmansa saaneiden kohtaloita. Nuorin Sankarimaahan haudattu vainaja on vain 13-vuotias koulupoika.

Viimeisin sankarisiunaus ja -hautaustilaisuus siellä pidettiin syksyllä 2023, jolloin sodassa hävinnyt Niilo Porala tuotiin kotiin, siunattiin ja haudattiin kotimaan multiin. Olin mukana surujuhlatilaisuudessa, jossa meillä kaikilla olivat kyyneleet herkässä.

Myös Niilo Poralan elämän ja kuoleman historiikkia kuulet tällä kävelyllä.

Opastusmaksu 10 e/hö. Vain käteinen.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    


Tehty Yhdistysavaimella

 

Lahdessa entisen Ylisen Viipurin tien opastuksessa syskuussa 2020.